Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V tej enoti si spoznal komedijo Toneta Partljiča Moj ata, socialistični kulak. Pobrskaj po spominu, kateri komediji si v tem šolskem letu že obravnaval in kdo je njun avtor. Izberi pravilna odgovora.

Vse o zgradbi dramskega besedila in značilnostih komedije lahko ponoviš s pomočjo povzetka pri obeh enotah. Na tem mestu pa povzemamo to, kar si se naučil o komediji Moj ata, socialistični kulak.

Komedijo Moj ata, socialistični kulak je Tone Partljič (1940) napisal leta 1983. Sam jo je označil kot »tragično ali bridko komedijo«, saj opisuje čas po vojni, ko so družine trepetale za svoje člane in se poskušale znajti v novem političnem sistemu. Je njegova deveta igra po vrsti, nastala pa je v enem zamahu, in sicer v dobri polovici dneva.

Zgodba govori o revni družini Malek, ki jo spoznamo takoj na začetku zgodbe, ko žena Mimika, hči Olga in sin Tinček z nestrpnostjo pričakujejo, ali se bo mož oz. oče živ in zdrav vrnil iz vojne. Nekega večera se res vrne in kasneje s pomočjo Vanča in zaradi dejstva, da je prebegnil k Rdeči armadi, dobi kos obdelovalne zemlje in takrat se jim začne nasmihati lepša prihodnost. Vmes jih sicer čakajo razni zapleti (farovška kuharica obtoži Mimiko prešuštva, toča pobije pridelek, neutemeljene obtožbe nove oblasti, da deluje oče proti njej …), a vendarle se vse nekako razreši.

Do trenutka, ko jih doma čaka pošta, da jim je zemlja, ki so jo dobili, odvzeta v korist novoustanovljene zadruge. Takrat oče Malek modro zaključi: »Prelepo je bilo, da bi trajalo … Vsaka oblast nekaj da, potem pa spet vse vzame …« 

Poleg odraslih oseb v igri osrednjo vlogo odigra desetletni deček, »ki pove na glas, kar vidi in sliši, in ki še ne ve, da odrasli velikokrat govorijo čisto nekaj drugega, kot mislijo, in da nočejo videti ali slišati tega, kar vidijo in slišijo tudi otroci«.

Po literarni predlogi je bil posnet film, ki ga je režiral Matjaž Klopčič, v glavnih vlogah pa so se izkazali Polde Bibič (ata), Milena Zupančič (mama), Ivo Ban (Vanč) in Matjaž Partljič (Tinček).

»In še to: zgodba se godi po strašni vojni in strahu, ali je ata še živ. Veliko bolje je, da to spoznate in doživite v knjigi, gledališki predstavi ali v filmu – kot v resnici,« pravi avtor komedije.

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.


Razmisli in naredi načrt, kako bi lahko svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ450/463