Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Spreminjanje hitrosti

Kadar rezultanta vseh sil, ki delujejo na opazovano telo, ni enaka nič, se telo giblje pospešeno. Če je sila teže veliko večja od sile upora zraka, potem je pospešek, s katerim se telo giblje, približno enak gravitacijskemu pospešku $g$. Pri takem gibanju se hitrost telesa povečuje.

Za koliko $\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$ se pri prostem padu vsako sekundo poveča hitrost?

$$\Delta{v}=g\,\cdot\,t$$

Ugotovili smo, da se pri padanju hitrost vsako sekundo poveča za $9,8\,\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$. To bi pomenilo, da bi bila hitrost po $10$ sekundah že večja od $350\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Pri tako veliki hitrosti pa upor zraka ni več zanemarljivo majhen. Kadar telo pade z majhne višine, je čas padanja kratek in hitrost se ne poveča toliko, da bi morali upoštevati upor zraka. To pa gotovo ne bo držalo za skok iz letala.

Na višini 4000 m skočimo iz letala. Po približno $10$ sekundah dosežemo maksimalno hitrost, ki je odvisna od položaja telesa in je v povprečju približno $200\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Ko je sila zračnega upora enaka sili teže, se hitrost ustali. Nato tako enakomerno padamo še približno $40$ sekund, da se spustimo do višine $1500\,\rm{m}$. Takrat odpremo padalo in sila zračnega upora se močno poveča, hitrost pa se zmanjša na približno $15\,\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. S to hitrostjo jadramo in se enakomerno spuščamo do tal.

  1. Koliko časa se spuščamo z odprtim padalom?
  2. Narišite graf, ki bo predstavljal odvisnost hitrosti od časa od trenutka, ko skočimo iz letala, do takrat, ko odpremo padalo.

Na posnetku je prikazan drug primer skoka s padalom:

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ26/235