Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Čas padanja

Krogla, ki prosto pade z višine $44,1\,\rm{m}$, pada $3\,\rm{s}$. Koliko časa bi padalo jabolko z veje, ki je $5\,\rm{m}$ nad tlemi?

Iz enačbe $h=\frac{gt^2}{2}$ izrazimo čas padanja tako, da najprej obe strani enačbe množimo z $2$, izrazimo kvadrat časa in korenimo. $$2h=gt^2$$ $$t^2=\frac{2h}{g}$$ $$t=\sqrt{\frac{2h}{g}}$$

Zgled

Izračunajte, koliko časa pada jabolko, ki pade z višine $8\,\rm{m}$.

$h=8\,\rm{m}$
  $t=\sqrt{\frac{2h}{g}}$
   
$g=10\,\frac{\rm{m}}{\rm{s^2}}$
  $t=\sqrt{\frac{2\,\cdot\,8\,\rm{m}}{10\,\frac{\rm{m}}{\rm{s^2}}}}$ 
 
$t=?$
  $t=1,3\,\rm{s}$
 

Pri zgornjem izračunu smo zanemarili silo zračnega upora. To lahko naredimo, ker v tako kratkem času jabolko ne doseže dovolj velike hitrosti, pri kateri bi bila sila upora primerljiva s težo.

Met navzgor

Kamen vržemo navpično navzgor. Kamen bo vedno padel nazaj. Zakaj? Kaj se dogaja z njegovo hitrostjo, ko ga vržemo navzgor?

Opazujte simulacijo grafa poti v odvisnosti od časa za gibanje kamna pri metu navzgor. V trenutku, ko kamen doseže najvišjo točko, ima hitrost $0\,\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$.

<NAZAJ
>NAPREJ27/235