Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Potrebščine:

  • ampermeter,
  • dve $1,2$-$\rm{W}$ in $6$-$\rm{V}$ žarnici,
  • dva podstavka za žarnici,
  • štiri $4,5$-$\rm{V}$ baterije,
  • $10$ izoliranih žic.

Ko skleneš krog, steče po njem električni tok in žarnice zasvetijo.

 

Pozorno si oglej žarnice in primerjaj, kako svetijo.

Kaj opaziš? Ali vse žarnice svetijo enako svetlo?

Drži. Ne drži.

Za vsako posamezno žarnico bomo izmerili električni tok skoznjo. Kako to storimo, kadar imamo v vezju en sam porabnik, smo že spoznali. Ko merimo električni tok skozi posamezen porabnik v vezju z večimi porabniki, ga vežemo zaporedno s porabnikom. Lahko tik pred ali za njim. Kako to storimo, si oglej v naslednjem videu.

Ugotovitve meritev

Izmerjene podatke za posamezno žarnico primerjaj med seboj. Kaj opaziš? Ali lahko rečemo, da je električni tok na vseh žarnicah enak, ali morda iz meritev izhaja, da se spreminja?

Spomnimo se, da je po Ohmovem zakonu električni tok v tokokrogu povezan z električnim uporom in napetostjo. Zato izmerimo še napetost na posamezni žarnici.

<NAZAJ
>NAPREJ176/235