Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
5.

Slika prikazuje vezje z dvema upornikoma.

Iz podatkov na sliki, kjer je napetost $4,5\,\rm{V}$, upor na prvem uporniku znaša $1\,{\Omega}$, na drugem pa $2\,\rm{\Omega}$, izračunaj skupni upor in električni tok skozi vezje. 

Odgovor: Skupni upor je 3 $\rm{\Omega}$.

Odgovor: Električni tok pa 1,5 $\rm{A}$.

6.

Kolikšno dolžino mora imeti vodnik, če je narejen iz silicija (specifični upor silicija je $3,6\cdot 10^{-5}\,\rm{\Omega m}$) in ima presek $4\,\rm{mm^2}$, da bo njegov upor enak uporu prej izračunanega upora drugega upornika?

Odgovor: Dolg mora bit 33 $\rm{cm}$ (odgovor zaokroži na celo število).

7.

Na sliki je prikazano vezje s tremi uporniki. 

Električna napetost je $9\,\rm{V}$, električni tok pa znaša $1,5\,\rm{A}$. Upor prvega upornika je $1\,\rm{\Omega}$ in tretjega $2\,\rm{\Omega}$. Kolikšen je upor drugega upornika?

Odgovor: Upor drugega upornika znaša 3 $\rm{\Omega}$.

<NAZAJ
>NAPREJ181/235