Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Premislimo najprej, čemu sploh pretvarjamo različne oblike energije v električno energijo? Označimo trditve, za katere menimo, da so pravilne.

Nekatere naprave za delovanje nujno rabijo električno energijo in s katero drugo obliko energije ne bi delale.

Drži. Ne drži.

Električno energijo v stanovanju uporabljamo zato, ker je čistejša od drugih virov energije.

Drži. Ne drži.

Pri električni energiji ni treba paziti na varnost.

Drži. Ne drži.

 

Indukcija pri premikanju vodnika v magnetnem polju

V prejšnjem poglavju smo videli da, če postavimo vodnik v magetno polje in poženemo električni tok skozi vodnik, deluje nanj magnetna sila. Kaj pa obratno? Kaj se zgodi, če premikamo vodnik v magnetnem polju?

Oglejmo si poizkus! Uporabimo isto magnetno gugalnico, kakor v primeru, ko smo raziskovali magnetno silo na vodnik. Le da zdaj dovodne žice do gugalnice priključimo na občutljiv merilnik električnega toka, gugalnico pa premikamo z roko.

Pozorno spremljajmo gibanje gugalnice in odklon kazalca na merilniku. Ko steče največji tok skozi gugalnico, je odklon kazalca od sredine največji. Kdaj se to zgodi?

Če smo pazljivo opazovali, smo ugotovili, da steče tok skozi gugalnico le, ko jo premikamo v magnetnem polju. Nastalemu toku pravimo inducirani tok. Pojav, ki smo ga opazili, imenujemo indukcija.

<NAZAJ
>NAPREJ221/235