Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Premisli in označi, kateri od virov električne energije na spodnjih fotografijah ne potrebujejo generatorjev.

2.

Tuljavo transformatorja priključimo na izmenično napetost, velikosti $200\,\rm{V}$.  Na drugi tuljavi transformatorja dobimo napetost $20\,\rm{V}$. Kolikšen tok teče skozi drugo tuljavo, če teče skozi prvo tuljavo (tisto, na kateri je $200\,\rm{V}$) tok $1\,\rm{A}$?

3.

Na eno tuljavo transformatorja priključimo baterijo z napetostjo $4,5\,\rm{V}$. Druga tuljava transformatorja ima dvakrat več ovojev od prve tuljave. Kolikšna bo inducirana napetost na drugi tuljavi?

<NAZAJ
>NAPREJ226/235