Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Transformator

Priključimo tuljavo na vir izmenične napetosti. Zaradi toka v tuljavi nastane okoli tuljave magnetno polje. Označimo pravilno trditev.

Magnetno polje v drugi tuljavi se spreminja podobno kakor, ko smo okoli nje vrteli magnet. Zato se tudi zdaj na drugi tuljavi inducira napetost in zasveti žarnica.

Postavimo zraven prve tuljave (velike, zelene na filmu) drugo tuljavo! Skozi drugo tuljavo prodira magnetno polje prve tuljave. Okvir iz feromagnetne snovi poskrbi, da gre čim več magnetnega polja prve tuljave skozi ovoje druge tuljave.

Sestavili smo preprosti transformator. Transformator je naprava, s katero spreminjamo velikost izmenične napetosti in toka. Če ima druga tuljava manj ovojev od prve tuljave, bo napetost na drugi tuljavi manjša, tok pa večji. Če pa ima druga tuljava več ovojev od prve, povečamo napetost, zmanjšamo pa tok.

Transformatorje najdemo v večini polnilcev, ki jih priključimo na omrežno napetost $220\,\rm{V}$. Transformatorji poskrbijo, da je napetost, s katero polnimo na primer baterijo prenosnega telefona, le nekoliko večja od napetosti baterije, ki znaša navadno le nekaj voltov.

Preprosti transformator.

Transformatorji so pomembni pri prenašanju električne energije po daljnovodih. Izgube zaradi upornosti žic v daljnovodih so manjše, če teče po daljnovodu manjši električni tok.

Transformatorska postaja v Mostah
na Gorenjskem.

Zato pri elektrarnah zvišamo napetost na več $100\,\rm{kV}$ in tako zmanjšamo tok po daljnovodu. V hišah pa zaradi varnosti raje uporabljamo nižjo napetost. Zato imamo v naseljih transformatorske postaje, ki znižajo napetost na $220\,\rm{V}$.

<NAZAJ
>NAPREJ224/235