Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V vodniku, ki ga premikamo v magnetnem polju, se inducira električna napetost. Inducirano napetost dobimo tudi na tuljavi, v kateri spreminjamo magnetno polje. Opisanemu pojavu pravimo indukcija.

V generatorjih nastane inducirana napetost zaradi vrtenja magnetov v tuljavah. Generatorje uporabljamo v elektrarnah za pridobivanje električne energije.

S transformatorji spreminjamo velikost izmenične napetosti in toka. Sestavljeni so iz dveh tuljav, ki sta povezani z železnim jedrom.

<NAZAJ
>NAPREJ225/235