Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razlika med termoelektrarnami, jedrskimi elektrarnami in hidroelektrarnami je le v načinu poganjanja turbin, na katere so pritrjeni magneti. V termoelektrarnah in jedrskih elektrarnah najprej s toploto, ki jo pridobimo z gorenjem premoga ali zaradi jedrskih reakcij, uparimo vodo. Para potem poganja turbine. V hidroelektrarnah pa turbine poganja deroča voda.

Premisli: Katerim elektrarnam so po načinu delovanja bolj podobne vetrne elektrarne?

Poglejmo na posnetku, kako se spreminja napetost med priključkoma tuljave, če v njej vrtimo magnet.

Napetost, ki je nastala zaradi vrtenja magneta v tuljavi, je izmenična napetost. Tudi generatorji v elektrarnah dajejo izmenično napetost.

Omrežna napetost v Evropi niha s frekvenco $50$ nihajev na sekundo. Podobno izmenično napetost bi dobili, če bi na primer na bateriji $50$-krat v sekundi zamenjali pozitivni in negativni priključek. Tudi električni tok v napravah, ki jih priključimo na omrežno napetost, teče enkrat v eno, drugič v drugo smer.

<NAZAJ
>NAPREJ223/235