Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Indukcija pri vrtenju magneta okoli tuljave

Poglejmo, kaj se zgodi, če zamenjamo vlogi. Premikajmo oziroma vrtimo magnet, vodniki v obliki tuljave pa naj bodo pri miru.

Opazimo, da žarnica svetli le, ko vrtimo magnet. Hitreje, ko vrtimo magnet, bolj žarnica sveti. Tuljava, na katero je priključena žarnica, se obnaša kakor vir napetosti. Napetosti, ki se inducira v tuljavi, ko v njej ali blizu nje vrtimo magnet, pravimo inducirana napetost.

Generator

Manjšim tuljavam, v katerih vrtimo magnete in služijo kot izvori napetosti pravimo dinamo. Vrtimo lahko tudi tuljave v magnetnem polju. Dinamo uporabljamo na primer kot vir napetosti, ki napaja lučke na kolesih. Lahko bi ga vgradili tudi v sobno kolo, kakor smo videli na ilustraciji na uvodni strani, in izkoriščali "človeško moč" za gledanje televizije.

Velikim dinamom pravimo generatorji. Uporabljamo jih v elektrarnah. Tako v termoelektrarnah kot jedrskih elektrarnah in hidroelektrarnah vrtimo magnete v ogromnih tuljavah in dobimo inducirano napetost.

<NAZAJ
>NAPREJ222/235