Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Danes veliko toplogrednih plinov v ozračje spušča človek. Dejavnosti, ki povečujejo količino toplogrednih plinov, so industrija, promet in kmetijstvo. Če se njihova koncentracija v ozračju poveča, se več toplotnega sevanja odbije nazaj, kar povzroči dvig temperature na površju Zemlje.

Glavni dejavniki, ki prispevajo k povečanju toplogrednih plinov:

Najpogostejši toplogredni plin je ogljikov dioksid, ki predstavlja kar 82 % človekovih izpustov. V tabeli so navedeni najpogostejši toplogredni plini in njihovi povzročitelji.

RAZMISLI: Kako bi lahko sam prispeval k preprečevanju globalnega segrevanja ozračja?

Posledice globalnega segrevanja

Globalno segrevanje ozračja ima za naš planet številne negativne posledice. Izginevajo ledeniki ter led na severnem in južnem tečaju, kar vodi do dviga morske gladine. Na nekaterih predelih Zemlje se pojavljajo vse bolj ekstremne vremenske razmere, kot so poplave, orkani, izjemno nizke temperature in širjenje sušnih območij - puščav. Temperaturne spremembe imajo negativen vpliv tudi na naravno ravnovesje.

Na posnetku je prikazano taljenje ledenika Fruggen, ki leži na jugovzhodni strani gore Matterhorn v Švici. Ledenik je zaradi globalnega segrevanja ozračja iz leta v leto manjši.


<NAZAJ
>NAPREJ229/235