Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba sončnih celic

  • Sončne celice uporabljamo za pridobivanje električne energije bodisi za domačo uporabo bodisi za prodajo v omrežje.
  • Sončne celice so še posebej uporabne v vesoljski tehniki, pri raznih satelitih in vesoljskih postajah, ki potujejo po vesolju, saj imamo v vesolju na voljo dovolj sončne energije.
  • Sončne celice danes uporabljajo tudi že pri raznih avtomobilih, saj s tem preprečujemo nastajanje toplogrednih plinov (največji onesnaževalec okolja je promet), napajanje svetilnikov in cestnih razsvetljavah.
  • Novejših ur ni treba navijati ali vanje vstavljati baterij, saj dobivajo energijo za delovanje preko sončnih celic.

Sončne celice v prihodnje

S tehnološkim napredkom se je izboljšal izkoristek sodobnih sončnih celic, ki je včasih bil le nekaj odstotkov. Danes dosega približno $10$ do $20\,\%$, kar pomeni, da bi svetlobna celica s takim izkoristkom uspešno pretvorila iz $1000\,\rm{W}$ moči svetlobe v približno $200\,\rm{W}$ električne moči. Če ob tem upoštevamo še dejstvo, da je njihova izdelava vse cenejša, je stvarno pričakovati, da bo njihova uporaba razširila. Še posebej je to razveseljivo zato, ker gre za zeleno obliko energije, katere pridobivanje neposredno ne onesnažuje našega planeta in ne proizvaja toplogrednih plinov. Vendar se je na tem mestu treba zavedati, da pa sam proces pridelave sončnih celic in njihova predelava po končani življenjski dobi vodita do onesnaževanja okolja. Sončne celice zato niso povsem čista oblika pridobivanja energije.

Oglej si posnetek, ki prikazuje avtomobil na sončne celice.

Si lahko predstavljaš, da bi se v prihodnosti prevažali s takšnimi prevoznimi sredstvi?

<NAZAJ
>NAPREJ231/235