Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sončne celice

Dandanes lahko opazimo, da je vse več streh pokritih s temnimi ploščami - sončnimi celicami. Uporabljamo jih za pretvarjanje sončne energije v električno. Sončnih (svetlobnih) celic ne smemo zamenjati s kolektorji, ki jih lahko prav tako pogosto opazimo na strehah, a se uporabljajo le za segrevanje vode.

Sončna celica je zgrajena iz dveh tankih polprevodniških plasti tipa P in tipa N. Polprevodniki so materiali, ki postanejo prevodni, če jim dovajamo energijo - bodisi v obliki svetlobe bodisi v obliki toplote. Če virov toplote ali svetlobe ni, postanejo izolatorji. Več kot $95\,\%$ vseh sončnih celic, ki jih izdelujejo po vsem svetu, je narejenih iz polprevodniškega materiala silicija ($\rm{Si}$). Na obeh straneh polprevodniških plasti so nameščeni kontakti, preko katerih lahko priključimo kontaktne žice in različne električne porabnike (glej sliko). Skupna debelina sončne celice je približno $0,3\,\rm{mm}$.

Ko vpade svetloba na polprevodniške plasti, izbije iz njih elektrone, ki nato potujejo do kontaktnih mest in nadalje po žicah. Gibanje elektronov po vodniku predstavlja električni tok, ki ga lahko uporabimo za najrazličnejše namene. Na spodnjem posnetku je prikazano delovanje igrače - ptice. Zamahovanje s krili omogoča elektromotor, ki se napaja s sončnimi celicami. Bodi pozoren, kako se zamahovanje s krili spreminja, ko se sončne celice obračajo.

RAZMISLI: Ima kot, pod katerim svetloba vpade na sončno celico, vpliv na učinkovitost njihovega delovanja?

<NAZAJ
>NAPREJ230/235