Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ionizacijska energija

Ionizacijska energija

Za dodatne informacije kliknite na gumb.

Elektronska afiniteta

Za dodatne informacije kliknite na gumb.

Periodni sistem elementov in elektronegativnost

Uporabite periodni sistem in rešite nalogo na naslednji  strani. Upoštevajte, da elektronegativnost po periodah narašča z leve proti desni, po skupinah pa pada od zgoraj navzdol. 

Ocenite razlike v elektronegativnosti dvojic atomov

Razvrstite pare atomov po padajoči vrednosti razlik v elektronegativnosti od 1 (največja razlika) do 4 (najmanjša razlika).

N — O
4
Mg — Br
2
Cs — I
1
Al — P
3
Število napačnih: 0

Pri rešanju upoštevamo pravilo; bolj sta elementa oddaljena v periodnem sistemu, večja je razlika v elektronegativnosti njunih atomov.

 

<NAZAJ
>NAPREJ92/296