Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Amini so derivati amoniaka

Formule aminov lahko izpeljemo iz formule amoniaka. 

V molekuli primarnega amina je na dušikov atom vezana le ena skupina ogljikovih atomov, v molekuli sekundarnega amina sta na dušikov atom vezani dve skupini ogljikovih atomov, v molekuli terciarnega amina pa tri skupine ogljikovih atomov.


Zanimivost

Ali veste, kaj imajo skupnega paracetamol v Lekadolu, lokalni anestetik lidokain in nevrotransmiter dopamin?

Oglejte si spodnje modele. Z levim gumbom miške lahko modele obračate.

palični kroglični kalotni

palični kroglični kalotni

Dopolnite spodnje besedilo. Katero vrsto aminov predstavljajo drugi, tretji in četrti model? Drugi model predstavlja primarni amin, tretji model sekundarni amin, četrti pa terciarni amin.
<NAZAJ
>NAPREJ159/271