Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Gostota ogljikovodikov

Ogljikovodiki imajo manjšo gostoto kot voda. Gostota ogljikovodikov narašča z daljšanjem verige ogljikovih atomov.

Vijolično plast predstavljajo ogljikovodiki (heksan, cikloheksan) oz. zmesi ogljikovodikov (petrolej). Za lažje opazovanje je bil v epruvete dodan jod. Jod se dobro topi v ogljikovodikih, v vodi pa slabo, zato je plast ogljikovodikov vijoličasto obarvana.


Primerjava gostote vode in ogljikovodikov

Kaj lahko z zgornje fotografije sklepate o gostoti vode in ogljikovodikov.

Gasilci pri gašenju goreče nafte
Za gašenje nafte in njenih derivatov ne moremo uporabljati vode, saj ogljikovodiki plavajo na vodi. Uporabiti moramo pesek, gasilne aparate s prahom ali, če gasimo v zaprtih prostorih, gasilne aparate z CO2.

Ali poznate vzrok, zakaj nafta plava na vodi?

Zakaj nafta plava na vodi?

<NAZAJ
>NAPREJ45/271