Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kavčuk - igrača Majev in Aztekov


Prvi španski kolonialisti Novega sveta so poročali o različnih vrstah iger z žogami iz neznane prožne snovi tamkajšnjih srednjeameriških Indijancev. Danes to snov poznamo kot surovo gumo ali kavčuk. Vir surove gume je drevo kavčukovec. Ime drevesa izhaja iz indijanske besede, ki pomeni „jokajoče drevo“. Surovo gumo oz. kavčuk pridobivajo iz kavčukovcev tako, da naredijo zareze v skorjo drevesa, iz katerih se cedi mlečnat rastlinski sok ali lateks.

Zbiranje lateksa iz kavčukovca (Hevea brasiliensis)
Igralec z žogo. Detajl s stene kompleksa Tepantitla v Teotihuacanu


Regratov cvet

Poleg kavčukovcev izločajo lateks tudi nekatere druge rastline. Med bolj znanimi sta figa in regrat, vendar je vsebnost kavčuka v njunem rastlinskem soku veliko premajhna, da bi se ga splačalo pridobivati. 

Domovina kavčukovcev je Južna Amerika, od koder so jih v začetku 19. stoletja prenesli v Afriko in na Malajski polotok, ki danes predstavlja glavni vir kavčuka.

Razmislite

Izberite pravilno trditev.

Kako imenujemo rastlinski sok, ki ga pridobivajo iz dreves kavčukovcev?

<NAZAJ
>NAPREJ61/271