Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Polimer je lahko zgrajen iz ene vrste monomerov ali iz več različnih.

Shema zgradbe molekule polimera, sestavljenega iz enakih molekul monomera.Shema molekule monomera.


Shema molekule polimera, ki je zgrajena iz enakih monomerov.

V polimeru, zgrajenem iz različnih monomerov, se lahko molekule monomerov vežejo v različnem zaporedju in tvorijo različne polimere. 

Shema zgradbe molekule polimera, sestavljenega iz molekul dveh različnih monomerov.

           

Shemi molekul dveh različnih monomerov.

Shemi molekul dveh možnih polimerov.

Poleg naravnih polimerov danes poznamo množico umetnih polimerov ali sinteznih polimerov, znanih tudi kot umetne mase oz. plastika (npr. polivinil, stiropor, najlon ...).

Zaradi razširjene uporabe pa povzročajo polimeri hudo obremenitev za okolje, ker so skoraj nerazgradljivi. Težave so že tako pereče, da v nekaterih državah (tudi v Sloveniji) kljub organiziranemu zbiranju in recikliranju plastike razmišljajo, da bi popolnoma prepovedali uporabo plastičnih vrečk.


Odpadki
Zaradi okoljskih problemov poskušajo danes znanstveniki izdelati take sintezne polimere, ki bi bili v naravi razgradljivi ter neškodljivi.

Ali razlikujete med sinteznimi in naravnimi polimeri?

Kateri od navedenih polimerov ni naravnega izvora?

<NAZAJ
>NAPREJ64/271