Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Polimerizacija

Kemijska reakcija, pri kateri se monomeri povezujejo v molekulo polimera, se imenuje polimerizacija.

Poznamo različne vrste polimerizacij. Če je monomer nenasičena spojina, poteče adicijska polimerizacija. Pri tem se cela molekula monomera doda (adira) na en konec nastajajoče molekule polimera.

Polimerizacija etena

Eden najbolj znanih polimerov, ki nastane pri adicijski polimerizaciji, je polieten (včasih se zanj uporablja tudi staro ime polietilen).

Kalotni model izseka molekule polietena


Odkritje in uporaba polietena

Vrečka iz polietilenaOdkrila sta ga znanstvenika E. W. Fawcett in R. O. Gibson leta 1933 po preiskavi neuspelega poskusa. Uporablja se za izdelavo vrečk, plastenk in druge embalaže, ovojev za kable, igrač ... Izdelki iz polietena so označeni z oznako PE.
 

Polieten je polimer etena (monomerna enota je molekula etena).

Polimerizacija etena (zaradi boljše predstavitve so posamezne molekule monomera obarvane z različno barvo)

Animacija polimerizacije etena.
Polimerizacijo etena lahko zapišemo tudi krajše:
n je število monomernih enot, ki tvorijo polimer.

Polimerizacija je reakcija, pri kateri nastane polimer iz veliko monomerov.

Poimenovanje polimerov

Polimere poimenujemo tako, da navedemo ime monomera in mu dodamo predpono poli. Pri poimenovanju polimerov lahko ime monomera zapišemo v okroglem oklepaju; polieten ali poli(eten).

Za veliko sinteznih polimerov pa se poleg njihovega kemijskega imena uporablja tudi trgovsko ime (najlon, rajon, teflon, stiropor).

<NAZAJ
>NAPREJ65/271