Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek


Kavčuk pridobivamo iz mlečnega soka (lateksa) dreves kavčukovcev.

Kavčuk je treba pred uporabo toplotno obdelati z žveplom. Postopek se imenuje vulkanizacija. Nastane guma, ki je prožna, nelepljiva in odporna.

Polimer je molekula, ki je zgrajena iz veliko manjših molekul - monomerov.

Polimer je velika molekula, zato jo imenujemo tudi makromolekula.

Kemijska reakcija, pri kateri nastane polimer iz monomerov, se imenuje polimerizacija.

Polimeri so pogosti v naravi, npr.: beljakovine, polisaharidi (škrob, celuloza, glikogen), kavčuk.

Danes poznamo številne umetne ali sintezne polimere, npr.: najlon, teflon, polieten, polivinilklorid, kevlar, stiropor.

Surovina za pridobivanje sinteznih polimerov je nafta.

Eksperiment: Umetna glina

Cilji:

Spoznali boste preprosto pripravo elastične snovi.

Potrebščine:

  • 1 dL belega lepila (Mekol), 1 dL škroba (Gustin), 1 žlica belega kisa
  • kos papirja za peko, posoda, lesena žlica in štedilnik

Navodila: V posodo dodajte 1 dL lepila in žlico kisa ter med mešanjem še 1 dL škroba. Zmes dobro premešajte. Posodo z zmesjo rahlo segrevajte. Čez nekaj minut se začnejo tvoriti grudice. Segrevajte toliko časa, da se zmes sprime v kepo. Zmes stresite iz posode na papir za peko in počakajte nekaj minut, da se zmes ohladi. Nato jo še toplo dobro pregnetite.

Opozorilo: Pri segrevanju zmesi bodite previdni, da se ne opečete.

<NAZAJ
>NAPREJ67/271