Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
12.

Katera krajšava je to? Ustrezno izberi.

Pišemo jih brez pike.
{kratice;okrajšave;simboli}
Pišemo jih s piko, ki jo napravimo za vsako okrajšano besedo, za piko je vedno presledek. {okrajšave;kratice;simboli}
Sestavljene so iz prvih črk besednih zvez, po navadi jih pišemo z velikimi tiskanimi črkami, brez pik in presledkov.
{kratice;okrajšave;simboli}
Mednje spadajo krajšave besed prav do prve črke. 
{simboli;okrajšave;kratice}
Pogosto so to imena družb, podjetij …
{kratice;okrajšave;simboli}
Nekatere pišemo skupaj: itd. – in tako dalje, tj. – to je. 
{okrajšave;kratice;simboli}
13.

Zapiši krajše besedilo, v katerem boš pravilno uporabil čim več krajšav. Lahko si pomagaš s spletno izdajo Slovenskega pravopisa.

14.

Preberi besedilo.

Med dopustovanjem v toplih krajih lahko doživimo precej neprijetno izkušnjo, če nas piči katera izmed žuželk. Ena izmed njih je tudi škorpijon. Nekatere vrste (v Afriki in na Bližnjem vzhodu) spadajo med najbolj nevarne kopenske živali, a škorpijoni na Balkanu niso nevarni. Vseeno je njihov pik zelo boleč (nekateri ga primerjajo z osjim ali sršenjim) in zahteva takojšnjo zdravstveno pomoč.

Škorpijon je velik približno šest centimetrov, v Sloveniji pa je še kakšen centimeter ali dva manjši. Ima dolg rep s strupenim želom, štiri pare nog in par klešč. Lahko je črne ali rjave barve. Na prosto pride predvsem ponoči, ko išče hrano, podnevi pa se skriva v temnih odprtinah, pod skalami. Nikakor ni odveč preveriti obutve, preden jo nataknete na stopala.

Kako je videti škorpijon? Značilnosti njegovega videza zapiši v stolpcu.

<NAZAJ
>NAPREJ278/547