Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Preberi besedilo.

Naš izlet po Sloveniji bo trajal tri dni. Prvi dan si bomo ogledali znameniti grad Grad, ki stoji v istoimenskem kraju na Goričkem. Je največja grajska zgradba v Sloveniji, ki naj bi imela 365 sob. Pozneje se bomo okrepčali v gostišču Kost in se odpravili na ogled Krajinskega parka Goričko.

Naslednji dan nas bo pot vodila v Belo krajino, natančneje v Vinico, rojstni kraj Otona Župančiča. Najprej si bomo ogledali spominsko sobo tega znanega slovenskega pesnika in prevajalca, nato se bomo na bližnji turistični kmetiji naučili peke kruha in pletenic. Popoldne se boste lahko preizkusili v vlogi ribičev, kogar pa ta šport ne zanima, se bo lahko sproščal s sprehodom ob zeleni Kolpi.

Potovanje bomo zadnji dan sklenili z obiskom ranča Vihar na Gorenjskem (Spodnji Otok). Organizirano imamo dvourno idilično ježo po prelepi pokrajini. Kosilo nas bo pričakalo v Radovljici v gostilni Avguštin. Popoldne sledi še ogled Čebelarskega muzeja, nato pa vrnitev v Ljubljano.

Kako si sledijo obiskani kraji (samo tisti, ki so navedeni)? Ustrezno jih vpiši na seznam, ne pozabi na ločila, nato na zemljevidu {označi pot; kraje označi od prvega do zadnjega}.

- Grad,
- Vinica,
- Spodnji Otok,
- Radovljica.
2.

Kako se imenuje kraj, v katerem stoji grad Grad? Izberi pravilni odgovor.

3.

Kaj je prednost zapisa krajev v stolpcih in kaj v strnjenem zapisu? Odgovori.

4.

Ali naslednja trditev drži ali ne? Izberi pravilni odgovor.

Vinica je rojstni kraj Otona Župančiča

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ275/547