Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Ko pišemo o svojih načrtih, po navadi pomislimo na tiste dogodke, ki bodo sledili v bližnji prihodnosti, tistih v daljni pa se samo dotaknemo, a o njih ne pišemo podrobno. Tako, recimo, predšolski otrok pred vstopom v šolo razmišlja predvsem o prvem šolskem dnevu, novih sošolcih, učitelju, za katerega upa, da bo prijazen, ne dotika pa se časa, ko se bo upokojil. Upokojenec si želi zdravja in finančne stabilnosti, razmišlja še o prihodnosti svojih družinskih članov. O vpisu v srednjo šolo zagotovo razmišlja 14-letni mladostnik.

Besedilo, ki vsebuje načrte za prihodnost, je sestavljeno iz treh delov, in sicer iz uvoda, v katerem napovemo temo, jedra, v katerem temo razvijemo, in zaključka, v katerem izrazimo upanje za uresničitev vseh želja. Glagoli so večinoma v prihodnjiku, saj pišemo o dogodkih, ki naj bi se šele zgodili, besedilo pa je subjektivno, saj je povezano izključno z osebnimi željami oz. načrti.

Preden se lotiš pisanja lastnega besedila, odgovori na nekaj vprašanj, ki so osnova za določitev dolgoročnih ciljev v življenju.

 1. Katero srednjo šolo boš izbral?
  Nižjo poklicno šolo
  Srednjo poklicno šolo.
  Strokovno ali tehnično šolo.
  Gimnazijo.
 2. Ali se želiš poročiti oz. živeti s partnerjem?
  Da.
  Ne.
 1. Koliko otrok bi si želel imeti?
  0.
  1.
  2.
  3 ali več.
 2. Kje bi želel živeti?
  V hiši.
  V stanovanju v bloku.
  V prikolici.
  V vili.

Katerim vrednotam želiš slediti? Naštej jih.

Napiši besedilo, v katerem boš povzel zapisane/označene načrte za daljno prihodnost.

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.


Razmisli in naredi načrt, kako bi lahko svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ243/547