Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Oton Župančič je bil dramatik, prevajalec, dramaturg idr., najbolj znan pa je kot pesnik. Pesnil je za odrasle in mladino.

Njegova pesem Žebljarska je vzeta iz zbirke V zarje Vidove, ki je izšla 1920. Gre za eno najbolj znanih Župančičevih socialnih pesmi; prikazuje težaško delo žebljarjev in njihove slabe, človeka nevredne, socialne razmere. Lirski subjekt v pesmi je eden od žebljarjev, ki pokaže na krivičnost delavskega življenja. V pesmi najdemo impresionistično nizanje vtisov (žareči žeblji in cvetoče polje, zelene trate) in izrazit enakomeren/monoton ritem, ki posnema ritem žebljarskega dela. Takemu ritmu, ki se prilagaja vsebini dela, rečemo živi ritem.

Se še spomniš podatkov o Župančičevem življenju? Zberi jih in napiši njegov življenjepis. Če si podatke pozabil, si pomagaj z namigom.

Župančičeva rojstna hiša

Župančičevo književno ustvarjanje je bilo zelo plodno. Izid njegove prve pesniške zbirke Čaša opojnosti je leta 1899 (skupaj s Cankarjevo Erotiko) zaznamoval začetek moderne. Ustvarjal je še celih 50 let in napisal za odrasle več pesniških zbirk (Čez plan, Samogovori, V zarje Vidove, Zimzelen pod snegom) in tragedijo (Veronika Deseniška).

Njegova poezija je zelo priljubljena tudi med otroki, ki poznajo njegova dela: Pisanice, Lahkih nog naokrog, Sto ugank, Ciciban in še kaj ter izbor njegove otroške poezije z naslovom Mehurčki.

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.


Razmisli in naredi načrt, kako bi lahko svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ426/547