Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Značilnosti in lastnosti kovalentnih kristalov

Kovalentni kristali imajo visoka tališča. Električnega toka ne prevajajo in so trdi.

Bodite pozorni na razliko med izrazoma "trden" in "trd". Z izrazom "trdna snov" opredelimo agregatno stanje snovi (snov torej ni tekoča in ne plinasta). Z izrazom "trda snov" pa opredelimo njeno trdoto, na primer kamen je bolj trd kakor les.

Oglejmo si model strukture diamanta.

Del strukture diamanta vrtenje modela

palični kroglični kalotni

Iz prikazanega modela razberemo, da so vezi med atomi ogljika v diamantu tetraedrično razporejene (kot med vezmi je 109,5°). Med atomi ogljika so močne kovalentne vezi. Diamant ima značilne lastnosti kovalentnega kristala; je zelo trd (najtrša naravna snov), električnega toka ne prevaja in ima zelo visoko tališče.
Tudi kremen (silicijev dioksid, SiO2) in karborund (silicijev karbid, SiC) sta kovalentna kristala. Podobno kot v diamantu ima ogljik tudi v teh dveh kristalih štiri vezi, s katerimi je povezan na preostale atome v veliko tridimenzionalno strukturo.

Model strukture SiO<sub>2</sub>Prikazan je model strukture silicijevega dioksida. Vsak ogljikov atom (sive krogle) je s štirimi močnimi, tetraedrično razporejenimi kovalentnimi vezmi povezani s štirimi atomi kisika. Vsak atom kisika pa je povezan z dvema ogljikovima atomoma.

Kamena strelaV naravi pogosto najdemo lepe kristale kremena (uporabljamo tudi ime kvarc), znane kot kamena strela. Silicijev dioksid je osnovna surovina za izdelavo stekla, najdemo pa ga tudi v različnih poldragih kamnih. Pogosto ga srečamo v obliki silikagela, ki ščiti izdelke pred vlago (na primer obutvi je priložena majhna vrečka s kroglicami silikagela).

Silicijev dioksid − kremen

Katera trditev o kremenu je pravilna?

<NAZAJ
>NAPREJ158/296