Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vodikovi halogenidi

Poskus: Raztapljanje vodikovega klorida v vodi.

Potrebujemo popolnoma suho bučko, ki jo napolnimo z vodikovim kloridom. Bučko zamašimo z gumijastim zamaškom, v katerem je steklena cevka. Bučko z vratom, obrnjenim navzdol, damo v čašo z vodo, ki smo jo obarvali z rdečim zeljem. Vodikov klorid se dobro topi v vodi. V bučki nastane podtlak in voda steče po cevki iz čaše v bučko. Vodna raztopina vodikovega klorida je klorovodikova kislina. Barvilo rdečega zelja se obarva rdeče. 

 

Topnost vodikovega klorida v vodi pri sobni temperaturi določa največjo možno koncentracijo vodne raztopine vodikovega klorida. Klorovodikova kislina, HCl, je lahko največ 37–odstotna. Bromovodikova kislina, HBr, je lahko največ 48–odstotna in jodovodikova kislina, HI, 57–odstotna. Fluorovodikova kislina je šibka kislina, druge tri: klorovodikova, bromovodikova in jodovodikova pa spadajo med najmočnejše kisline. S temi kislinami reagirajo kovine, ki imajo negativni standardni elektrodni potencial, npr. Mg, Al, Zn, Fe, Pb in druge. Pri tem nastaja vodik. Značilnost fluorovodikove kisline, HF, je, da reagira s silicijevim dioksidom, SiO2, ki je sestavina stekla. Fluorovodikove kisline ne hranimo v steklenih posodah.

Zanimivost

V želodčni sluznici so žleze, ki izločajo želodčni sok, v katerem je 0,3–odstotna klorovodikova kislina. Kislo okolje v želodcu aktivira delovanje encima pepsina, ki sodeluje pri prebavi.


Dopolnite in uredite enačbi.

2 Al(s) +  6 HCl(aq)  → 2 AlCl3 (aq)  + 3 H2 (g)

SiO2(s)  +  4 HF(aq)  →  SiF4(g)  +  2 H2O (l)

<NAZAJ
>NAPREJ242/296