Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
16.

Oglejte si del strukturne formule polisaharida.

17.

Ovrednotite trditev. Kompleks škroba z jodom, ki je modre barve, se pri segrevanju razbarva, pri ohlajanju se modra barva kompleksa znova pojavi.

Drži. Ne drži.
18.

Dobili ste tri neznane vzorce. Vzorec A je viskozna tekočina, vzorec B je bela trdna snov, vzorec C je brezbarvna tekočina. Vzorec A tvori z vodo nestabilno emulzijo. Vzorca B in C sta v vodi dobro topna. Pri segrevanju vzorca B s Fehlingovim reagentom se pojavi rdeča oborina. Vzorca A in C s Fehlingom ne dajeta značilne rdeče oborine. Če vzorcu C dodamo kislo raztopino kalijevega dikromata, se takoj pojavi zeleno obarvanje. Vzorec A tudi s kalijevim dikromatom ne daje pozitivne reakcije. Na osnovi opisanih poskusov ugotovite, kaj so lahko vzorci A, B in C.

 

<NAZAJ
>NAPREJ231/335