Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Površinsko aktivna sredstva

Spoznali boste vzroke za površinsko napetost tekočin (kapljevin). Visoka površinska napetost vode je vzrok za slabo omočljivost umazanije z vodo. Spoznali boste funkcijo površinsko aktivnih snovi, zgradbo, delitev in učinke na okolje.


Za ponovitev — potapljanje ladjice

Poglejte si filmski posnetek poskusa. Na mirno vodno gladino postavimo papirnato ladjico s preluknjanim dnom. V posodo z vodo kanemo nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Kaj se zgodi?

Zaplavala je ladjica, potopila se je ladjica


Doplnite rezultat poskusa

Preluknjana ladjica plava na vodni gladini. Ko dodamo detergent , se ladjica premakne, skozi luknjici začne vdirati voda , ladjica se potopi .

Merjenje relativne površinske napetosti

V tri manjše čaše nalijemo po vrsti 10 mL vode, etanola in heksana. Tekočine obarvamo z dodatkom jedilnih barvil za lažje opazovanje rezultatov. V vsako čašo navpično postavimo kapilarno cevko. Po nekaj sekundah izmerimo višino tekočinskega stolpca.

Merjenje relativne površinske napetosti tekočin

<NAZAJ
>NAPREJ218/335