Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ogljikovi hidrati — monosaharidi

V tem poglavju boste spoznali enostavne predstavnike ogljikovih hidratov monosaharide. Naučili se boste zapisovati formule in spoznali dokazne reakcije za monosaharide, njihov izvor in pomen.


Zanimivost

Svetlobni fotoni prepotujejo razdaljo med Soncem in Zemljo v osmih minutah, zelene rastline pa potrebujejo le nekaj sekund, da energijo fotonov pretvorijo v energijo kemijskih vezi. Proces se imenuje fotosinteza. Prva stopnja fotosinteze je fotokemijska reakcija (svetlobna faza), ki poteka pod neposrednim vplivom sončne svetlobe in klorofila v zelenih rastlinah in pri kateri pride do fotolize vode. Nastanejo energijsko bogate molekule in kisik.

Izbruh vročih plinov na Soncu, NASA
Energijsko bogate molekule se v drugi stopnji fotosinteze, temotni fazi, uporabijo za biosintezo kovalentnih vezi ogljik-ogljik v ogljikovih hidratih. Novejše raziskave fotosinteze so pokazale, da je tudi za temotno fazo potrebna svetloba. Glavni encim te faze posredno stimulira svetloba. Poimenovanje te faze je zato včasih tudi zavajajoče.

Ogljikovi hidrati so spojine ogljika, kisika in vodika

Po ogledu  filma, ki prikazuje reakcijo med ogljikovim hidratom in koncentrirano žveplovo kislino, poiščite pravilne trditve.

<NAZAJ
>NAPREJ166/335