Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Oblika organskih molekul

Obnovili boste znanje o dokazu ogljika in vodika v organskih spojinah. Spoznali boste, zakaj je molekula metana najpreprostejša organska molekula in je tetraedrične oblike. Ponovili boste teorijo odboja valenčnih elektronskih parov in jo uporabili za napovedovanje oblike organskih molekul. Spoznali boste, da je oblika organskih molekul povezana z razporeditvijo elektronske gostete na površini molekul.


Ponovitev — dokaz ogljika

Poglejte poskus, ki prikazuje, kaj se dogaja pri gorenju organskih spojin. Na filmskem posnetku je prikazano gorenje heksana. 


Rezultati poskusa

Skrbno spremljajte filmska posnetka in dopolnite manjkajoče besede.

Ogljik v organskih spojinah dokažemo kot črne saje .

Žareče saje obarvajo plamen rumeno. Vodik se pri gorenju s kisikom iz zraka spaja v vodo.

Vodo dokažemo zato, ker se je čaša, ki smo jo poveznili nad plamen, orosila .

Dokaz vodika

Poglejte poskus za dokaz vodika, ki ga dokažemo kot vodno paro.

<NAZAJ
>NAPREJ7/335