Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Amini so organske baze

Spoznali boste, da so organski amini sorodniki amoniaka oz. azana. Zvedeli boste, zakaj imajo amini bazične lastnosti. Spoznali boste delitev organskih aminov in osnove poimenovanja. Izvedeli boste, kaj so alkaloidi in zakaj so nevarni in da med amine uvrščamo tudi organske baze, gradnike makromolekule DNK.


Kaj so amini?

Amini so dušikove organske spojine, analogi amoniaka, kar pomeni, da so strukturno sorodni amoniaku oz. azanu. Poglejte poskus, dokaz dušika v beljakovini las.


Molekula amoniaka

Model molekule amoniaka

Zakaj je lakmusov papirček spremenil barvo?

Lasje so v vodi netopne beljakovine. Ob dodatku baze (NaOH aq) je potekla bazična hidroliza beljakovin, sproščal se je amoniak. Zakaj je rdeči lakmusov papirček pomodrel?

NH3 + H2O $\rightleftharpoons$ NH4+ + OH-

Rdeči lakmusov papirček je pomodrel , ker so pri raztapljanju amoniaka v vodi (vlažen lakmusov papirček) nastali hidroksidni ioni.

<NAZAJ
>NAPREJ233/335