Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Pomen proteinov za življenje

Spoznali boste, zakaj je bolezen norih krav povezana z zgradbo proteinov. Spoznali boste, da funkcijo proteinov v organizmih določata terciarna in kvaterna zgradba beljakovinske makromolekule. Na podlagi navideznih 3D-modelov se boste seznanili z zgradbo nekaterih pomembnih proteinov, kot so hemoglobin, svila, jajčni beljak. Na osnovi poskusov se boste naučili razlikovati med globularnimi in fibrilarnimi proteini.


Svet pretrese bolezen norih krav

Konec dvajsetega stoletja se je pojavila smrtno nevarna bolezen norih krav, ki povzroča degenerativne spremembe možganskega tkiva. Zdi se, da se prenaša z živali tudi na ljudi, ki uživajo meso okuženih živali. Do okužbe pride, če pridejo zdrave živali ali človek v stik z okuženim tkivom. V možganih zdrave živali proteini okuženega tkiva povzročijo deformacije naravnih celičnih proteinov prionov, ki bliskovito okužijo druge zdrave celične prione, da ti eksponentno hitro prehajajo v okuženo stanje.

"Luknje" v možganih obolele živali

Bolezen norih krav in terciarna zgradba proteinov

V membranah možganskih celic je protein prion (PrPC), katerega funkcija še ni povsem znana. Domnevajo, da prioni omogočajo vezavo bakra in da imajo ključno funkcijo pri prenosu signalov. Pri bolezni norih krav se degenerativne spremembe na prionu obolele živali prenašajo na zdrave prione in povzročajo širjenje degenerativnih sprememb in s tem odmiranje funkcije možganov. Funkcija poteinov v organizmu je določena s terciarno in kvaterno zgradbo. Terciarna zgradba je posledica povezovanja alfa-vijačnic in beta-upognjenih ravnin v večje organizacijske enote, ki v telesu opravljajo točno določeno nalogo. Če pride do strukturnih sprememb v terciarni zgradbi, so posledice lahko usodne, ker protein izgubi sposobnost opravljanja svoje naloge.


Terciarna zgradba zdravega priona

Na modelu si oglejte terciarno zgradbo zdravega proteina priona.

Model proteina priona trakovi kroglični kalotni
<NAZAJ
>NAPREJ265/335