Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ogljik, ključni element organskih spojin

Izvedeli boste, zakaj je ogljik ključni element za življenje na Zemlji. Spoznali boste različne možnosti povezovanja ogljikovih atomov in da se že v strukturi diamanta in grafita "skriva" možna zgradba različnih organskih spojin.


Ogljik je osnova življenja na Zemlji

Ogljik je eden najbolj pomembnih elementov, saj si brez ogljika življenja na Zemlji sploh ne moremo predstavljati. Ogljik najdemo v vseh organskih spojinah in med več kot 60  milijoni znanih spojin, jih dobrih 79 % uvrščamo med organske (podatki veljajo za februar 2012, povzeti so iz Chemical Registry File, ki ga vodi agencija Chemical Abstracts Service iz ZDA).
Eden od vzrokov, da je ogljik tako pomemben element, je dejstvo, da se spaja v obstojne spojine z vodikom, dušikom, kisikom, žveplom, fosforjem in halogeni. Posebnost ogljikovega atoma je tudi v tem, da lahko tvori enojne, dvojne ali trojne vezi z atomi drugih elementov, poleg tega se ogljikovi atomi lahko povezujejo tudi med seboj v verige ali obroče. Vezi med ogljikovimi atomi so zelo močne v primerjavi z vezmi med atomi sorodnih elementov. Vezna energija C−C je 356 kJ/mol v primerjavi z energijo vezi Si−Si, ki je samo 226 kJ/mol. Posledica jakosti vezi med ogljikovimi atomi je, da lahko ogljik tvori izredno dolge in močne verige, kar omogoča nastanek ogljikovih vlaken.
Nekaj značilnih primerov povezovanja ogljikovih atomov si oglejte na interaktivnih modelih molekul v nadaljevanju enote.


V zgradbi diamanta in grafita se skriva strukturna raznolikost organskih spojin

Ena od značilnih lastnosti elementa ogljika je, da se lahko pojavlja v različnih strukturnih oblikah, od katerih  grafit in diamant poznamo že stoletja, fulereni pa spadajo med odkritja 20. stoletja.

Diamant
Grafit

Grafit je dobil svoje ime po grški besedi za pisanje graphein, saj je tako mehak, da z njim lahko pišemo. Diamant pa nasprotno sodi med najtrše minerale, njegova absolutna trdota je po Mohsovi trdotni lestvici 1600. Tudi ime diamant izvira iz grščine, in sicer iz besede za nepremagljiv "adamas". Zaradi visoke trdote in izrednih optičnih lastnosti spada diamant med najbolj dragocene drage kamne, ki je med draguljarji in ljubitelji nakita z globokimi žepi zelo iskan. Diamantom je posvečen tudi film Diamanti so večni, eden od filmov o znamenitem agentu njenega veličanstva Jamesu Bondu. Morda se boste spomnili tudi pesmi iz tega filma.

 


<NAZAJ
>NAPREJ1/335