Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Umiljivi in neumiljivi lipidi

V tej enoti boste spoznali, da lipide delimo na umiljive, ki  imajo estrke vezi, ki pod ustreznimi pogoji hidrolizirajo. Pri hidrolizi s hidroksidi nastanejo soli maščobnih kislin — mila.  Druga skupina so neumiljivi lipidi, ki so samo po lastnostih podobni lipidom, njihova zgradba pa je povsem drugačna. 


Preverite se

Katere od navedenih nenasičenih maščobnih kislin so esencialne?

Zanimivost

Ena glavnih funkcij esencialnih maščobnih kislin v telesu je, da sodelujejo v sintezi prostaglandinov. Prostaglandini so spojine, podobne hormonom, ki uravnavajo mnoge telesne funkcije. Prostaglandini sodelujejo pri procesih, pri katerih se sprošča energija, uravnavajo procese oksidacije in vplivajo na hitrost metabolizma. Nenasičene maščobne kisline vplivajo na ugodno razmerje med lipoproteini velike gostote in lipoproteini majhne gostote, ki so ključni pri prenašanju holesterola po krvi. Povečajo cirkulacijo, znižujejo krvni tlak, zmanjšajo proizvodnjo holesterola, preprečujejo vnetja, stimulirajo imunski sistem, uravnavajo delovanje hormonov. Poleg tega so strukturni elementi celičnih membran, kjer uravnavajo prehod snovi v celice in iz njih, ter varujejo celice pred vstopom nevarnih toksinov, bakterij, virusov ter drugih alergenov. Pomembni viri teh maščobnih kislin so semena soje, sočnic in druge semenke.

Kaj predstavlja formula?

Formula predstavlja molekulo glicerola, ki je zaestrena z dvema molekulama nasičene maščobne kisline.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ198/335