V tem poglavju boste spoznali zgradbo di-, oligo- in polisaharidov, njihove lastnosti, pomen za organizme in vire.
![]() |
![]() |
Spoznali ste, da se s ciklizacijo monosaharidne molekule poveča število kiralnih ogljikovih atomov. Nov kiralni center na prvem ogljikovem atomu se imenuje anomerni ogljikov atom, hidroksilna skupina na tem ogljikovem atomu je bolj reaktivna kot druge hidroksilne skupine v molekuli monosaharida. Preko anomernih hidroksilnih skupin se monosaharidne enote povezujejo v disaharide, oligo- in polisaharidne makromolekule.
Hidroksilna skupina na prvem ogljikovem atomu, anomerna hidroksilna skupina, lahko reagira z drugimi hidroksilnimi skupinami v ciklični obliki, nastanejo acetali ali ketali, ki so etri.
Nastajanje etrske - acetalne vezi - med anomerno hidroksilno skupino v molekuli glukoze in metanolom v kislem mediju prikazuje reakcijska shema.
Acetale ogljikovih hidratov imenujemo tudi glikozidi. Di-, oligo- in polisaharidi nastanejo tako, da se molekule monosaharidov povezujejo preko glikozidnih (etrskih) vezi.