Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Razširjenost in reaktivnost aldehidov

Spoznali boste, kaj so to eterična olja, ki so bogat naravni vir številnih aldehidov. Spoznali boste, da so aldehidi reducenti in oksidanti. Spoznali boste, zakaj na karbonilno skupino aldehidov potekajo nukleofilne adicije. Naučili se boste prepoznavati nukleofilne reagente.


Naravni viri aldehidov

Aldehidi so v naravi precej razširjeni, zlasti v rastlinskem svetu. Najdemo jih kot ključne sestavine mnogih eteričnih olj. Tako npr. najdemo aldehid citral v melisi, majaronu, žametnici (tagetes), propanal oziroma acetaldehid pa v janežu.

Melisa Španski janež
   
Strukturna formula citrala Strukturna formula propanala


Kaj so eterična olja?

Pomislite, kaj so eterična olja.

Kuminaldehid

Pomislite, v eteričnem olju katere rastline najdemo kuminaldehid. Njegova formula je:

Reaktivnost aldehidov

Aldehidi so reaktivne organske spojine, zato so pomembne surovine v sintezi različnih uporabnih proizvodov. Ker so reducenti, jih oksidanti oksidirajo v karboksilne kisline, po drugi strani so tudi oksidanti, z reducenti se reducirajo do alkoholov. Med najpomembnejše reakcije aldehidov spadajo adicije na karbonilno skupino. Posamezne reakcije boste spoznali na osnovi poskusov, ki jim bo sledila razlaga s predstavitvijo reakcijskih shem ali mehanizma reakcije.


<NAZAJ
>NAPREJ114/335