Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Polimeri so povsod okoli nas

Spoznali boste, da nas sintetični polimeri spremljajo na vsakem koraku našega življenja. Lastnosti polimerov so odvisne od zgradbe, nekateri so amorfni, drugi kristalinični. Razlikovali boste med termoplasti in termoseti ter se seznanili z novejšimi vrstami polimerov, kamor spadajo biopolimeri in elektroprevodni polimeri.

Za ponovitev

Kateri predmeti so iz naravnih polimerov?

Katera formula predstavlja amidno funkcionalno skupino?

Na sliki je formula dela makromolekule celuloze. Dopolnite spodnje besedilo.

Celuloza je naravni polimer. Osnovni gradniki celuloze so molekule glukoze , ki so povezane z (vpišite ime vezi) etrsko oz. glikozidno vezjo.

Ali ste vedeli?

Maji (klasično obdobje 300 n. š. do 900 n. š.) so iz kavčuka izdelovali žoge za  kruto obliko "košarke". V "koš" (4 metre nad tlemi) je moral igralec z bokom vreči težko žogo.

"Koš"

<NAZAJ
>NAPREJ278/335