Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Alkoholi

Žgane pijače
Alkohol ni samo etanol, znan tudi kot etilni alkohol. Etanol je ljudem dostopen v alkoholnih pijačah. V zmernih količinah lahko spodbuja tek, v večjih količinah v kratkem času je lahko zelo nevaren. Steklenica viskija vsebuje smrtno dozo etanola. Zasvojenost z alkoholom pa povzroča zraven zdravstvenih tudi socialne težave. Etanol je tudi gorivo, uporablja se kot topilo v medicini, kozmetiki, farmaciji. Seveda pa etanol ni ednini alkohol. V tej enoti bomo spoznali več o lastnostih alkoholov.

Ponovitev

Katere spojine imajo alkoholno skupino?

Alkohole smo spoznali že pri poimenovanju spojin in pri funkcionalni izomeriji, zato preverimo ali držijo naslednje trditve?

Alkoholi so organske kisikove spojine.

Drži. Ne drži.

Značilna skupina alkoholov je CHO skupina.

Drži. Ne drži.

Alkoholov v naravi ni.

Drži. Ne drži.

Povežite število in vrsto C-atomov s spojino v kateri je toliko atomov.

Preveri
<NAZAJ
>NAPREJ101/335