Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Recikliranje plastike

V prejšnjih poglavjih ste spoznali, da je nafta vir energije ter surovina, iz katere pridobivajo številne spojine ter različne materiale, npr. plastiko (umetne mase). Izdelava plastike je cenovno dokaj ugodna, težava se pojavi, ko izdelke iz plastike zavržemo. V naravi ni postopkov, ki bi omogočali razgradnjo plastike. Zato lahko plastični predmeti onesnažuje okolje še stoletja, dokler zaradi vremenskih vplivov ne preperijo in razpadejo.

S predelavo in ponovno uporabo plastičnih materialov (recikliranjem) lahko zmanjšamo negativen vpliv na okolje na več ravneh. Poleg zmanjšanja količine plastičnih odpadkov na smetiščih z recikliranjem tudi prihranimo energijo in porabimo manj nafte za proizvodnjo novih plastičnih materialov.

Za izdelavo jope iz flisa je potrebnih 25 plastenk iz poliestra. Reciklirane plastenke zmeljejo in iz njih naredijo vlakna, iz katerih nato izdelajo flis. Flis je lahek in topel material, ki ga enostavno operemo, hkrati pa pri sušenju porabimo manj energije kot pri sušenju oblek iz volne. Slaba stran uporabe recikliranih plastenk za izdelavo flisa je varnost delavcev, ki delajo pri predelavi plastenk v vlakna, saj pri tem nastajajo prašni delci, ki so škodljivi za ljudi. Vir: Wikipedia.

Na žalost je večino plastike težje reciklirati kot papir, steklo ali kovino. Recikliranje plastike otežuje njena zelo različna sestava ter uporaba različnih barvil in drugih dodatkov. Najbolj enostavno in poceni je recikliranje plastičnih vrečk in plastenk, saj je pri izdelavi uporabljenih najmanj dodatkov. Pogosto otežuje recikliranje plastike tudi to, da na izdelkih ni označena vrsta plastike.

Oznaka
Vrsta plastike
Primeri najpogostejše uporabe

Polietilen tereftalat
Plastenke, plastični kozarci
Polieten (visoka gostota)
Plastične vrečke, embalaža za detergente, šampone, plastične cevi
Polivinilklorid Cevi, izolacijski material za električne kable, gramofonske plošče
Polieten (visoka gostota) Plastične vrečke, igrače, embalaža
Polipropen
Plastična kuhinjska posoda in jedilni pribor, jogurtovi lončki
Polistiren
Izolacijski material, plastični jedilni pribor, lončki in krožniki za enkratno uporabo
Druge plastične snovi (pogosto polikarbonati)
CD, leče za očala, avtomobilski žarometi, ohišja električnih aparatov
Vir: Wikipedia.

<NAZAJ
>NAPREJ75/271