Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Oksidacija etanola

Oglejte si poskus oksidacije etanola in na osnovi opažanj dopolnite spodnje besedilo.

Kisla raztopina kalijevega dikromata, K2Cr2O7, ki je oranžne barve, oksidira etanol do etanojske kisline, pri čemer se spremeni barva raztopine iz oranžne v zeleno .

Ovrednotite trditev. Oksidacija etanola s K2Cr2O7 je gorenje.

Drži. Ne drži.

Reakcija oksidacije etanola poteka tudi pri alkotestu. Alkotest je priprava, ki oceni prisotnosti oz. koncentracijo alkohola v krvi na podlagi vzorca izdihanega zraka. Delimo jih na klasične in digitalne/elektronske.
Prvi alkotest je izumil Robert Borkenstein leta 1954. Uporabljajo ga policisti.

Izdihan zrak pihamo v kislo raztopino kalijevega dikromata. Če so v izdihanem zraku hlapi etanola, se le-ta oksidira v etanojsko kislino, pri čemer se spremeni barva iz oranžne v zeleno.

Čim več etanola je prisotnega v izdihanem zraku, tem več Cr3+ ionov nastane in bolj intenzivne zelene barve je raztopina. Po jakosti obarvanja raztopine se določa vinjenost voznika.

<NAZAJ
>NAPREJ96/271