V maščobah so lahko vezane nasičene in nenasičene maščobne kisline. V oljih prevladujejo nenasičene, v masteh pa nasičene maščobne kisline. V nenasičenih maščobnih kislinah so med ogljikovimi atomi poleg enojnih tudi dvojne in trojne vezi. V molekulah maščob je pogosto vezana oleinska ali oljeva kislina.
|
Nenasičenost maščobnih kislin ugotavljamo z reakcijo adicije broma na dvojne vezi v nenasičenih maščobnih kislinah. Za poskus potrebujemo raztopino broma v diklorometanu ter mast in olje. V eno epruveto damo malo olja, v drugo pa malo masti, nato pa po kapljicah dodajamo raztopino broma. Epruvete med dodajanjem raztopine broma stresamo in ugotavljamo, ali se barva broma spremeni.
Raztopina broma se je razbarvala, ker so se molekule broma vezale na dvojne vezi v nenasičenih maščobnih kislinah, vezanih v molekulah maščob. Hitreje se je raztopina broma razbarvala v stiku z oljem kot v stiku z mastjo. Sklepamo lahko, da je v molekulah maščob v oljih vezanih več nenasičenih maščobnih kislin kot v masteh.
Poglejte poskus in ovrednotite trdite. Sončnično olje je bolje nenasičeno kot maslo.
Drži. Ne drži.