Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Maščobe so poleg beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov osnova prehrane. Maščobe so rezervna energija. Maščobe so estri, ki so nastali iz alkohola propa-1,2,3-triola in višjih maščobnih kislin. V maščobah so lahko vezane nasičene in nenasičene maščobne kisline. V masteh prevladujejo nasičene, v oljih pa nenasičene maščobne kisline. Za našo prehrano so pomembne maščobe, ki imajo vezane nenasičene maščobne kisline. Med temi kislinami so pomembne omega-3 maščobne kisline.

3D-model maščobne kisline omega-3

Model maščobne kisline omega-3

palični kroglični kalotni

3D-model nasičene maščobne kisline — stearinske kisline

Model molekule stearinske kisline

palični kroglični kalotni

3D-model nenasičene maščobne kisline — oleinske kisline

Model molekule oleinske kisline

palični kroglični kalotni
<NAZAJ
>NAPREJ118/271