Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Do denaturacije beljakovin lahko pride tudi pri mešanju beljakovin, npr. pri stepanju jajčnih beljakov.Kaj lahko ugotovimo s posnetka?

Na podlagi česa, kar vidimo na zgornjem posnetku, vemo, da se je zgodila koagulacija beljakovin v jajčnem beljaku.

Pomemben dejavnik za obstojnost beljakovin je oblika beljakovin: nitaste so odpornejše kot kroglaste beljakovine.

Strupene kače so znane po močnem strupu, ki ga vbrizgajo v plen, vendar so beljakovine v nekaterih strupih tako občutljive, da postane strup neučinkovit že ob močnejšem stresanju raztopine. Beljakovine v kačjem strupu spadajo med kroglaste beljakovine. Vir: Barry Rmp4e (licenca: Priznanje avtorstva 2.0).
Parklji, kopita, rogovi, nohti, kremplji, dlaka in perje so zgrajeni iz izredno odporne beljakovine keratin. Keratin spada med nitaste beljakovine. Vir: Wikipedia.

Spreminjanje beljakovin pod vplivom segrevanja ni vedno nezaželeno. Trdo surovo meso se pri segrevanju zmehča, tekoč jajčni beljak postane trden, obenem pa s kuhanjem in pečenjem hrano steriliziramo. Med toplotno obdelavo hrane bakterijam v hrani spremenimo njihove beljakovine, s tem jih uničimo ali preprečimo, da bi se razmnoževale. Občutljivost beljakovin izkoriščajo tudi v medicini, npr. s segretim električnim nožem preprečijo krvavitve — s tem povzročijo koagulacijo beljakovin v žilah.

<NAZAJ
>NAPREJ181/271