Nitaste beljakovine so v vodi slabo topne in z njo tvorijo gel. Kroglaste beljakovine so dobro topne v vodi in z vodo tvorijo koloidno raztopino.
Koagulacija je pojav, ko beljakovina skrkne (koagulira). Če je beljakovina v raztopini, se pri koagulaciji izloči iz raztopine. Beljakovine koagulirajo pod vplivom toplote, ob dodatku kislin, baz, soli težkih kovin, drugih beljakovin, alkoholov.
Glede na naloge, ki jih beljakovine opravljajo v telesu, jih delimo v naslednje skupine:
Encimi so biokatalizatorji, ki omogočajo potek kemijskih reakcij v telesu.
Koencimi so nebeljakovinski del encima, brez katerega encim ne more delovati. Med koencime spadajo nekateri vitamini.
Substrat je spojina, na katero deluje encim.
Spoznali boste vpliv encimov na porjavitev narezanih jabolk ter vpliv kislin na delovanje teh encimov.
Potrebčine:1 jabolko, kis, limonin sok, voda, 2 skodelici, papirnata brisača
Navodilo: V prvo skodelico nalijte kis, v drugo skodelico limonin sok. Jabolko olupite in narežite na tri enake kose. En kos jabolka položite na papirnato brisačo - ta kos bo služil za primerjavo. V vsako skodelico za nekaj sekund potopite po en kos jabolka in jih nato položite na papirnato brisačo. Opazujte barvo kosov jabolk na papirnati brisači.
Porjavitev jabolk preprečimo tudi tako, da jih za nekaj trenutkov potopimo v vročo vodo.
Drži. Ne drži.