Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Strukturne beljakovine


Strukturne beljakovine omogočajo trdnost in togost različnih struktur v organizmih. Večina strukturnih beljakovin je nitastih.

Kolagen je najbolj pogosta beljakovina pri sesalcih, saj predstavlja 25 % vseh beljakovin v telesu. Sestavlja kožo, kite in mišična vlakna ter kosti.

Model izseka molekule kolagena. Molekula je sestavljena iz treh polipeptdinih vlaken
Keratin
je eden najtrših materialov, iz katerih so zgrajeni organizmi. Gradi nohte, kremplje, kopita, perje ... Keratin vsebuje veliko žvepla in je odporen proti encimom, ki razgrajujejo beljakovine.
Mikroskopski posnetek nitastih struktur keratina v celici (rdeča barva)

 Nitaste in zelo odporne strukture lahko nastanejo tudi iz globularnih beljakovin. Aktin in tubulin sta globularni vodotopni beljakovini, vendar pri polimerizaciji tvorita dolge, toge nitaste strukture.

Mikroskopski posnetek celic. Rdeče obarvane so nitaste strukture iz aktina

Razmislite

Zakaj so med strukturnimi beljakovinami večinoma nitaste beljakovine?

<NAZAJ
>NAPREJ182/271