Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Transportne in obrambne beljakovine

Beljakovine imajo pomembno vlogo pri prenosu snovi po organizmu. Najbolj znan primer je hemoglobin, ki prenaša kisik iz pljuč v druge dele telesa. Najdemo ga pri vseh vretenčarjih. V skoraj vseh bioloških kraljestvih najdemo različne beljakovine, ki imajo podobno nalogo kot hemoglobin.

Model molekule hemoglobina

palični kroglični kalotni

Beljakovine v membranah celic uravnavajo prenos snovi v in iz njih. Te beljakovine so zgrajene tako, da imajo notranje kanalčke, skozi katere prehajajo le nekatere snovi (npr. kanalčki za kalijeve ione prepuščajo le kalijeve ione in nič drugega).

Beljakovine sodelujejo tudi pri obrambi organizma. Najznačilnejše obrambne beljakovine so antitelesa. To so globularne beljakovine, s katerimi se organizem brani pred napadi bakterij in virusov. Antitelesa se vežejo na različne snovi, ki so na površini bakterij in virusov (te snovi se imenujejo antigeni) ter preprečijo, da bi škodovali organizmu.

Razvrstite beljakovine v skupine glede na njihovo nalogo

V prazne prostore vpišite, v katero skupino glede na svojo funkcijo sodijo naštete beljakovine. Za strukturne beljakovine vpiši kratico SB, za transportne beljakovine TB, za obrambne beljakovine pa OB.

Keratin:  SB Kolagen: SB
Hemoglobin:  TB Polimeriziran tubulin: SB
Imunuproteini: OB  

Beljakovine v prehrani

Človeško telo za izgradnjo beljakovin potrebuje aminokisline, ki pa jih samo ne more sintetizirati. Aminokisline moramo pridobiti s prehrano, zato so beljakovine pomemben del človeške prehrane. Viri beljakovin v prehrani so meso, jajca, ribe, mleko in mlečni izdelki. Poleg mesa so bogat vir beljakovin tudi nekatera zelenjavna živila: špinača, listnati ohrovt, brokoli, brstični ohrovt, cvetača ter stročnice, zlasti soja in sojini kalčki.

Med prebavo se pod vplivom encimov beljakovine razgradijo na aminokisline, iz katerih potem telo sestavi svoje beljakovine. Glede na potrebe lahko telo pretvarja aminokisline iz ene v drugo. Nekaterih beljakovin pa telo na zmore tako pretvoriti (sintetizirati), zato jih mora pridobiti neposredno iz hrane. Take aminokisline imenujemo esencialne aminokisline.

<NAZAJ
>NAPREJ183/271