Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Polisaharidi v rastlinah

Katere ogljikove hidrate najdemo v rastlinah in v katerih?

V koruzi sta škrob (v storžih) in celuloza (v listih in steblu).

Škrob in celuloza

koruzi so polisaharidi v steblih, listih in storžih. Zrna koruze vsebujejo največ škroba, v steblih in listih pa prevladuje celuloza, ki rastlini služi kot oporna snov.

Človeško telo in mesojede živali celuloze ne morejo prebaviti, saj ne vsebujejo ustreznih encimov, ki to omogočajo in jih imenujemo celulaze. Rastlinojede živali pa celulozo lahko prebavijo, saj so v njihovih prebavilih mikroorganizmi, ki ustrezne encime vsebujejo.


Polisaharidi v živalih

Katere polisaharide najdemo v živalih in v katerih?

V celicah jeter je največ glikogena
Glikogen

Je rezervni polisaharid živalskega izvora. Nahaja se v vseh celicah, a se najpogosteje shranjuje v jetrnih celicah. Človeški organizem pretvori višek glukoze v glikogen, ki ga skladišči v jetrih in mišicah. Na znižanje ravni glikogena v jetrih vpliva 24-urno stradanje in fizično delo. Je topen v vodi. Po potrebi človeški organizem glikogen razgradi nazaj v glukozo.


Polisaharidi rastlinskega ali živalskega izvora?

Preberite spodnji odstavek in dopolnite manjkajoče besede.

Hitin in glikogen sta polisaharida živalskega izvora, škrob in celuloza pa sta polisaharida rastlinskega izvora.
<NAZAJ
>NAPREJ146/271