Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Polisaharidi v hrani

Hrana, bogata s škrobom

Polisaharid škrob najdemo v hrani, kot je krompir, riž, žitarice, kruh, testenine, stročnice. Našteta hrana je tudi vir energije in vitaminov. Pri vsakem dnevnem obroku je priporočljivo zaužiti vsaj nekaj sestavljenih ogljikovih hidratov, ki vsebujejo škrob. Škrobna živila mora telo namreč razgraditi z encimi v slini do glukoze, preden telo tako živilo lahko uporabi, zato telesu škrobna živila predstavljajo dolgotrajnejši vir energije v primerjavi z živili, v katerih npr. prevladujejo enostavnejši sladkorji.


Polisaharidi v živilih

Katera živila, ki vsebujejo polisaharide, prepoznaš na slikah?



kruh
krompir
riž


testenine
koruzni kosmiči
fižol

Prepoznaš živilo med naštetimi?

V katerih spodaj naštetih živilih ne prevladuje polisaharid, ki je za človeško telo prebavljiv?

Hrana kot vir energije

Katera med spodaj naštetimi živili telesu predstavljajo vir energije, ki je dolgotrajnejši?

<NAZAJ
>NAPREJ147/271