Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Dokaz škroba v živilu

Kako bi se prepričali, da je v živilu, ki ga bomo zaužili, škrob?

Oglejmo si poskus, s katerim škrob dokažemo z jodovico.

Škrobna zrna, obarvana z jodovico ( 400-kratna povečava)

 

 


Dokaz škroba v živilih

Preberite spodnje besedilo in dopolnite manjkajoče besede.

V laboratoriju želimo ločiti med dvema živiloma. Eno med njima vsebuje škrob, drugo škroba ne vsebuje.  Obe živili smo testirali z jodovico . Živilo A se je pri dodatku reagenta modro obarvalo, živilo B pa ni dalo pozitivne reakcije pri omenjenem testu. Sklepamo, da živilo A vsebuje škrob.

Oglejmo si model dela makromolekule škroba.

palični kroglični kalotni

<NAZAJ
>NAPREJ148/271